Stalna razstava

Avstro-ogrska vojaška parada

Od zgodnjega novega veka naprej so se na habsburškem dvoru odvijali dvorni ceremoniali. Mednje štejemo kronanja, poroke, pogrebe, cerkvene praznike, turnirje ipd., poleg njih pa tudi politična zborovanja ob prisotnosti tujih knezov in diplomatov. Na teh javnih dogodkih je skoraj vedno sodelovalo vojaštvo, uniformirano uradništvo, vojaški veterani, uniformirani gojenci z uniformiranimi profesorji in drugi. Uniforme so bile izrazit statusni simbol in privilegij plemstva ter premožnega meščanstva. Najbolj prestižne uniforme so pripadale tistim, ki so bili del cesarjeve telesne garde (Leibgarde) na Dunaju in v Budimpešti. Zanje so bili javni dogodki ne le službena obveznost, temveč tudi priložnost, da v svoji celovitosti razkažejo uniforme z vso pripadajočo opremo v vsem svojem blišču. Uniforme teh gard so se v teku desetletij spreminjale, a ohranjale tradicijo, izvirajočo večinoma iz 18. stoletja. Ogrske gardne uniforme so, kot ostale uniforme v njihovi vojski, posnemale ogrsko ljudsko nošo.

V letu 1868 so ob številnih reformah v armadi posegli tudi v njeno uniformiranje. Ukinjeni so bili beli suknjiči konjenice (ulancev in dragoncev) in pehote, ki so jih zamenjali suknjiči v modri barvi. Bele suknjiče so do razpada monarhije leta 1918 nosili le generali k tako imenovani gala uniformi. Vsaka konjenica se je še naprej ponašala s svojimi posebnimi pokrivali: dragonci s čeladami z grebenom, ulanci z ulanskimi čapkami (czapka) in huzarji s čakami (csákó) , ki so bile okrašene z zlatimi našitki, verižicami in konjskimi čopi. Tudi pri ostalih rodovih vojske so kljub spremembam v uniformiranju za praznične in svečane priložnosti ohranjali razkošno tradicijo prejšnjih desetletij.

S prvo svetovno vojno je začelo razkošno vojaško uniformiranje bledeti. V uporabo so prišli enostavnejši in skromnejši modeli uniform in opreme, ki so označevali tudi prihod nove vojaške mode in okusa. Razstava Avstro-ogrska vojaška parada se osredotoča na paradne uniforme in pripadajočo opremo od feldmaršala, generalov, častnikov in vojakov različnih rodov vojske do civilnih državnih služb sodstva, finance, gasilcev, rudarjev, pošte ter dvornega uradništva.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR