25. obletnica
muzeja

Praznovanje 25. obletnice Vojaškega muzeja Tabor Lokev

V sredo 14. avgusta smo se Rožetovi skupaj s predstavniki lokalnih oblasti, muzejev, društev, lokavske župnije, krajani in krajankami ter drugim občinstvom spomnili preteklih let delovanja muzeja in pozdravili prihodnja. Vrnili smo se tudi v čas Habsburške monarhije. Vanj sta nas popeljala recitator Igor Rojc v vlogi pripadnika 2. gorskega strelskega polka in Pavel Car v vlogi avstro-ogrskega generala. Prisotne je najprej pozdravil lastnik Vojaškega muzeja Tabor Lokev, Srečko Rože, ki je orisal pot ustanovitve muzeja in poudaril pomembnost ohranjanja dediščine. Predsednik KS Lokev, gospod Leo Ban, in župan Občine Sežana, gospod David Škabar, sta nato poudarila pomembnost delovanja muzeja tako za lokalno skupnost kot tudi širše. Nekdanji župan Občine Sežana, gospod Davorin Terčon, pa se je v svojem govoru kot nekdanji član Izvršnega sveta Občine Sežana spomnil začetkov ustanovitve muzeja.

Po kulturnem programu, na katerem so nastopali tudi domači Moški pevski zbor Tabor Lokev, ljudske pevke Kraškega šopka iz Sežane, pevski zbor Dragonarji generala Maistra - DR5 iz Cerknice ter Igor Rojc in Pavel Car, ki sta skupaj z »dragonci« odigrala prizor vojaškega poročila, je sledila podelitev zahval s strani Vojaškega muzeja Tabor Lokev, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenije Krasa in Brkinov, tovariš Janez Pajer, pa je Srečku Rožetu podelil priznanje – miniaturo sežanskega spomenika vojne za Slovenije.

Sledila je še otvoritev začasne razstave Avstro-ogrska vojaška parada, avtorjev Srečka Rožeta in Irene Rože. Razstavljene so avstro-ogrske svečane uniforme, kot sta uniformi majorja ogrske garde in avstrijskega feldmaršala, in pripadajoči dodatki. Razstavljenih pa je tudi nekaj civilnih svečanih uniform, saj so se tudi državni uradniki in pripadniki drugih korporacij udeleževali parad in drugih svečanosti.

Sledilo je prijetno druženje v prostorih za Taborom in ogled kratkega predstavitvenega filma Od čutare do muzeja: 25 let delovanja Vojaškega muzeja Tabor Lokev, avtorice Aneje Rože.

Prispevka o prireditvi in začasni razstavi Avstro-Ogrska vojaška parada si lahko ogledaš spodnjih povezavah:
- www.rainews.it
- www.rtvslo.si

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR