Wada: predavanje o preskrbi z vodo

Wada: predavanje o preskrbi z vodo v Lokvi in Preložah v prvi polovici 19. stoletja in obeleženje izgradnje vodovoda v KS Lokev

Vojaški muzej Tabor Lokev že od same ustanovitve 14. avgusta 1994 sodeluje z lokalno skupnostjo ter nudi oporo in vzdrževanje tako njene kot tudi regionalne identitete. Z okoljem, v katerem deluje, in tudi širšim prostorom nenehno komunicira: z razstavami, publikacijami in predavanji. Muzej je letos sodeloval z Župnijo Lokev pri razstavi Praznovanje velike noči v preteklosti ter s KS Lokev in Goriškim muzejem pri prireditvi Wada: predavanje o preskrbi z vodo v Lokvi in Preložah v prvi polovici 19. stoletja in obeleženje izgradnje vodovoda v KS Lokev, ki je potekala v petek, 17. 5. 2019 v kulturnem domu v Lokvi.

Prireditve se je udeležilo veliko število poslušalcev, med katerimi sta bila tudi sedanji župan Občine Sežana, g. David Škabar, in prejšnji, g. Davorin Terčon. Prireditev se je pričela z uvodnimi besedami podpredsednika KS Lokev Roberta Müllnerja in mag. Davorja Kernela iz Goriškega muzeja, ki sta poslušalce pozdravila in predstavila Anejo Rože, mag. zgodovino, ki se je pri pripravništvu v Goriškem muzeju posvetila prav zgodovini preskrbe z vodo na Krasu. Mlada zgodovinarka je izčrpno prikazala pregled kalov in vodnjakov, ki so obstajali med letoma 1818 in 1828 v takratni katastrski občini Lokev in poudarila vrednost franciscejskega katastra kot vira za preučevanje zgodovine preskrbe z vodo tako v času njegovega nastanka kot tudi z drugimi viri za mlajša in starejša obdobja. Potem je interpretator kulturne dediščine Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev predstavil predmete, vezane bodisi na preskrbovanje z vodo v 19. in prvi polovici 20. stoletja bodisi na izgradnjo vodovoda v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v KS Lokev. Velika večina predstavljenih predmetov prihaja prav iz lokavskih in preloških domačij (vedra, svitek, vrč, vodovodne pipe …) Razstavljeni sta bili tudi uniforma vojaka JLA in edinstvena velika plaketa oboroženih sil SFRJ, ki je bila podeljena predsedniku skupščine Občine Sežana, Ivanu Vodopivcu, za zasluge pri gradnji vodovoda in druge infrastrukture. Nato je sledil ogled videa iz otvoritve vodovoda 23. 12. 1978 (na spominski plošči sicer piše 22. 12. 1978 – praznik JLA), ki ga je posnel domačin Dušan Ban (po domače Tonkov). Video je neprecenljiv zgodovinski vir za preučevanje zgodovine izgradnje vodovoda, zlasti v KS Lokev. Po zahvalah so poslušalci prejeli povzetek predavanja in si ogledali razstavljene predmete od blizu.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR