Sodelovanje na Lokavskem prazniku

Vojaški muzej Tabor Lokev je letos sodeloval na Lokavskem prazniku župnijskega zaveznika Sv. Mihaela

29. septembra ali okrog tega dne Lokavci in Preložci prirejamo »opasilo«, praznik našega župnijskega zavetnika, nadangela Mihaela. Letošnje praznovanje je bilo posvečeno Virgilu Ščeku, duhovniku, poslancu, piscu in zavedenemu Slovencu. Letos namreč mineva sedemdeset let njegove smrti, naslednje leto pa bo na novega leta dan sto trideseta obletnica njegovega rojstva. Opasilo se je pričelo s svečano sveto mašo, v kateri so sodelovali oba domača pevska zbora, cerkveni pod vodstvom organistke prof. Stane Umek in Moški pevski zbor Tabor Lokev, pevka in flavtistka Tinkara Kovač in mladi pianist Izak Ban. Župnik Slavko Obed je skozi pridigo predstavil Ščekovo življenje.

Po končani sveti maši je sledila otvoritev razstave dragocenih predmetov, ki govorijo o preteklem cerkvenem življenju s poudarkom na delovanju Virgila Ščeka v Lokvi in Preložah. Razstava, ki je nastala kot plod sodelovanja med župnikom Slavkom Obedom in Srečkom Rožetom iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev, se nahaja v gotski kapeli Marije Pomočnice iz leta 1426, ki je bila nazadnje odprta leta 1997. Ob priložnosti praznovanja dneva nadangela Mihaela je bila očiščena in urejena, v oltarno nišo kapelinega oltarja pa je bil za tisti čas položen dragocen gotski kip Marije z Detetom iz okrog leta 1470, ki se hrani v župnišču. Pri razstavi je sodelovala tudi mlada zgodovinarka Aneja Rože. Na otvoritvi je predstavila gotsko kapelo, pripravila pa je tudi brošuro Nekaj zbranih drobcev o kapeli Marije Pomočnice in Virgilu Ščeku, ki spremlja razstavljene predmete.

Razstavo si lahko ogledate do konca oktobra po predhodnem dogovoru z župnikom Slavkom Obedom (031 323 881) ali s Srečkom Rožetom iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev (041 516 586). Lepo vabljeni!

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR