Razstava o NK Galeb Lokev

Razstava o nogometnem klubu Galeb Lokev na lokavskem prazniku župnijskega zavetnika sv. Mihaela

Lokavci in Preložci v čast župnijskemu zavetniku nadangelu Mihaelu, ki goduje 29. septembra, priredimo krajevni praznik, »opasilo«. Letos je nova zasedba članov Sveta KS Lokev v sodelovanju z Župnijo Lokev priredila pester kulturni program, ki se je začel v petek 27. septembra 2019 z nočnim pohodom na Vroče in se v nedeljo 29. septembra 2019 zaključil s svečano sv. mašo.

V soboto je na športnem igrišču za kulturnim domom potekala osrednja kulturna prireditev. V prvem nadstropju kulturnega doma so bili na ogled prenovljeni prostori KS Lokev ter razstavi ročnih del krajank in o Nogometnem klubu Galeb Lokev. Slednjo sta pripravila Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev in Robert Müllner, podpredsednik KS Lokev. Srečko Rože je iz svoje bogate zbirke predstavil zgodovino športnega delovanja v vasi. Razstavil je uniformo in fotografijo članov telovadnega društva Sokol v času Avstro-Ogrske, dokumente o delovanju športnega telovadnega društva Partizan, ki je po drugi svetovni vojni nadomestilo telovadno društvo Sokol, ter dokumente, opremo, fotografije in zgornja dela trenerke Nogometnega kluba Galeb Lokev. Ta je bil ustanovljen leta 1973. Z delovanjem pa je prenehal leta 1979, ker po predpisih Nogometne zveze Slovenije ni imel urejenih svojih prostorov, kot sta slačilnica s tuši in stadion.

Razstavljene predmete s fotografskim in dokumentarnim gradivom Nogometnega kluba Galeb Lokev sta za Vojaški muzej Tabor Lokev podarila takratni predsednik kluba Franc Čok in Ivan Mljač, ki je opravljal delo tehničnega vodje. Nekaj predmetov pa je Vojaškemu muzeju Tabor Lokev podaril David Terčon iz Štorij pri Sežani, ki je v času delovanja Nogometnega kluba Galeb Lokev igral v Nogometnem klubu Tabor Sežana v ekipi mladincev.

Razstava je bila obogatena tudi z nogometnima dresoma in paroma nogometnih čevljev – kopačk dvojčkov Mihe in Nejca Mevlja iz Lokve. V vednosti sinov jih je za Vojaški muzej Tabor Lokev podaril njun oče, Egon Mevlja. Ta je svoje športno delovanje začel kot član mladinske ekipe Nogometnega kluba Galeb Lokev in svojo nogometno strast prenesel na sinova, ki sta uspešna profesionalna nogometaša. Nejc je član drugoligaškega nogometnega kluba Schaffhausen v Švici, njegov brat, dvojček Miha pa igra za nogometni klub Zenit in je od leta 2016 član slovenske nogometne reprezentance.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR