Razstava: »Igrače – prijateljice našega otroštva«

Razstava: »Igrače – prijateljice našega otroštva«

V sežanski Kosovelovi knjižnici si lahko od začetka junija do konca julija 2022 ogledate razstavo igrač, ki jo je pripravil Vojaški muzej Tabor Lokev. Postavili sta jo Anja in Irena Rože in jo poimenovali »Igrače – prijateljice našega otroštva«. V dveh razstavnih vitrinah je na ogled 38 igrač, ki datirajo od konca 19. stoletja do sredine 80. let 20. stoletja. Pogled na igrače bo starejše popeljal nazaj v brezskrbno otroštvo. Marsikdo se bo spomnil na svoje igrače, ki so mu predstavljale ves njegov svet in mu bile najboljše prijateljice. Mlajši pa bodo spoznali s kakšnimi igračami so se igrali njihovi starši in starejše generacije, ko ni bilo računalniških iger. Razstavljene igrače nam nudijo vpogled v čas njihove izdelave in uporabe. Preko njih se odraža tudi družbeno socialni vidik družbe.

Že od starih civilizacij dalje so imele igre in igrače pomembno vlogo pri razvoju otroka. Skozi igro so mu pomagale razvijati njegovo radovednost in osnovne lastnosti za dojemanje sveta, ki ga obdaja. Z njihovo pomočjo so se naučili prepoznavati svoje vloge v družbi. Deklice so dobile punčke in oblačila za njih, mini pohištvo in miniaturne kuhinjske pripomočke. Dečki pa so dobili pomanjšane modele pušk, revolverjev, miniaturne komplete vojske na bojnem polju, vozičke, itd.

Prve igrače so bile preproste domače izdelave. Izdelovali so jih iz kosti, kamna, lesa, gline in kovine. Počasi se je začela oblikovati tudi obrt izdelave igrač, ki je v začetku 18. stoletja prerasla v industrijo igrač. Te igrače so bile dostopne samo otrokom višjih družbenih slojev. Tudi kasneje, v 19. stoletju in v prvi polovici 20. stoletja, so bile prisotne razlike med višjimi in nižjimi družbenimi sloji. Otroci iz revnih kmečkih družin so se igrali z igračami domače, ročne izdelave. Deklicam so mame sešile punčke iz cunj, fantkom pa so očetje v naravi iz lesa izdelali frače, pokalice, piščalke, troblje, loke, itd. Pri deklicah iz višjih družbenih slojev so bile najbolj priljubljene punčke, ki so imele glavo in okončine izdelane iz porcelana s pričeskami in bogatimi oblačili, oblikovanimi po modi tistega časa. V prvi polovici 20. stoletja pa so se začele masovno izdelovati punčke iz celuloida, ki so bile cenovno ugodnejše. Zaradi njegove izjemne vnetljivosti in nagnjenosti k bledenju na svetlobi so uporabo celuloida za izdelavo igrač v sredini 20. stoletja opustili. Z razmahom industrije so postajale igrače dostopnejše tudi nižjim slojem prebivalstva. Igrače so bile po večini izdelane iz lesa, pločevine, bakelita in gume. Za fantke so bili v 50. in 60. letih 20. stoletja najbolj privlačni avtomobilčki za navijanje in na baterije. V tem času se je začela vse večja uporaba plastike, ki se je v industriji igrač pri nas uveljavila v 70. letih 20. stoletja in je prisotna še danes.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR