Preboj pri Bovcu

Razstava v Ljudskem domu v Kranjski Gori

Na povabilo kranjskogorskega župana Janeza Hrovata je Vojaški muzej Tabor Lokev v Ljudskem domu v Kranjski Gori postavil razstavo, posvečeno stoti obletnici preboja pri Bovcu 24. oktobra 1917.

Po 11. soški bitki se je vodstvo dvojne monarhije odločilo za močno protiofenzivo, saj še ene italijanske ofenzive avstro-ogrski branilci verjetno ne bi preživeli. Za pomoč pri napadu so zaprosili zaveznico Nemčijo, ki se je sprva obotavljala, nato pa 8. septembra 1917 protiofenzivo, imenovano Zvestoba v orožju (nem. Waffentreue), odobrila.

Zaradi bližajočih zimskih razmer v gorah sta morali avstro-ogrska in nemška vojska hitro pričeti s pripravami. Med 10. avstro-ogrsko armado, ki ji je na Koroškem poveljeval general Alexaner von Krobatin, in Borojevićevo armadno skupino na Krasu, je bila postavljena novoustanovljena avstro-ogrsko-nemška 14. armada, sestavljena iz štirih korpusov. Avstro-ogrskemu I. korpusu je poveljeval avstrijski general Alfred Krauss, ki si je za sedež izbral prav Kranjsko Goro.

Skupna avstro-ogrsko-nemška protiofenziva se je začela 24. oktobra, ko so ob dveh zjutraj od Rombona do Tolmina zagrmeli topovi z nemškimi plinskimi granatami. Čez nekaj minut pa je še 35. nemški pionirski bataljon z nemškimi plinskimi minometi, postavljenimi na ravnici med Ravelnikom in Stržiščem, začel zaplinjevati grapo Naklo, ki je bila za topništvo v mrtvem kotu. Plinsko obstreljevanje je trajalo vse do 4.30. Po dveh urah tišine pa se je pričelo še rušilno obstreljevanje, ki je trajalo na Tolminskem do 8.00, na Bovškem pa do 9.00, na kar se je začel napad pehote. 22. strelska divizija je v bovški kotlini prebila obe italijanski frontni črti in v naskoku osvojila porušeni Bovec, nato pa prodirala po desni obali Soče in načela tudi tretjo italijansko frontno črto. Najuspešnejša pa je bila 12. pehotna divizija pod poveljstvom Steina, ki je ob 16.00 zasedla Kobarid. Fronta je bila prebita tudi na več drugih krajih. Avstro-ogrska in nemška vojska sta hitro prodirali in potisnili italijansko vojsko čez Tagliamento vse do reke Piave, kjer se je novembra 1917 odprla nova fronta. Tako je po dveh letih bojevanja v Posočju in na Krasu končno zavladal mir.

Razstava bo na ogled do februarja 2018.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR