Praznovanje župnijskega zavetnika

Praznovanje lokavskega župnijskega zavetnika nadangela Mihaela

V okviru letošnjega lokavskega opasila, praznika lokavske župnije je KS Lokev priredila v petek, 24. septembra 2021 svečano sejo sveta KS Lokev in podelila plaketi KS Lokev za leto 2021. Leo Ban, predsednik KS Lokev je podelil plaketo Prostovoljnemu gasilskemu društvu Lokev in Srečku Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev za zasluge pri dolgoletnemu ohranjanju kulturne dediščine v domačem kraju in širše.

V nedeljo, 26. septembra 2021 je v dopoldanskem času potekala praznična sv. maša v čast nadangelu Mihaelu, zavetniku lokavske župnije. Po sv. maši, ki jo je daroval domači župnik Slavko Obed, smo se krajani poklonili duhovniku, publicistu in narodnemu buditelju Virgiliju Ščeku. Letos, 30. septembra 2021 je minilo 20 let od kar je KS Lokev skupaj z društvom TIGR Primorske postavila spomenik velikemu Primorcu in Slovencu Virgilu Ščeku, ki je od maja 1941 do julija 1948 bival in deloval v Lokvi pri lokavskem kaplanu Tonetu Požarju. Leo Ban, predsednik KS Lokev in Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev, ki je spomenik tudi restavriral, sta se mu poklonila s polaganjem venca. Župnik Slavko Obed pa je restavriran spomenik blagoslovil. Nato je v gotski kapeli Marije Pomočnice sledila otvoritev razstave »Spomin na duhovnike, ki so službovali v Lokvi«. Razstavo sta pripravila Irena in Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev v sodelovanju z domačim župnikom Slavkom Obedom. Na razstavi so fotografije duhovnikov ki so službovali v kaplaniji Lokev od leta 1915 do sedanjega duhovnika Slavka Obeda, ki vodi župnijo Lokev od avgusta 2017. Avtorja razstave sta veliko podatkov glede službovanja duhovnikov v Lokvi pridobila prav v treh zvezkih »Lokavskih starin«, ki jih je Šček začel pisati v času svojega službovanja v Lokvi od leta 1918 do 1920 in nato v času 2. svetovne vojne, ko mu je lokavski kaplan Tone Požar nudil zatočišče zaradi fašističnega preganjanja. Tako je v razstavi vključen imenik duhovnikov v Lokvi od leta 1625 do leta 1948, ki ga je po starih listinah spisal Virgil Šček z dopolnitvijo s strani župnika Lojzeta Pavliča do leta 1965. Ob fotografijah duhovnikov, mašnih podobic in dokumentov je na razstavi tudi nekaj liturgične opreme.

Razstava je postavljena v gotski kapeli Marije Pomočnice, tik ob župnijski cerkvi nadangela Mihaela in bo na ogled do 14. novembra 2021 po urniku Vojaškega muzeja Tabor Lokev (najdete ga na naši spletni strani: www. vojaskimuzejtabor.eu), lahko pa po predhodnem dogovoru na eno od tel. št.:
Srečko Rože, GSM: 041 516 586
Župnik Slavko Obed, GSM: 031 323 881 

Razstavo si je možno ogledati z upoštevanjem pogojev PCT.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

7 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

7 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

5 EUR

Otroci, dijaki::

3 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

4 EUR