Poklon umrlim Romunskim vojnim ujetnikom

Romunsko veleposlaništvo v Sloveniji je prvič položilo venec umrlim romunskim vojakom na sežanskem vojaškem pokopališču iz 1. svetovne vojne

V soboto, 8. 1. 2022 se je na sežanskem vojaškem pokopališču iz 1. svetovne vojne odvila žalna slovesnost v spomin na umrle romunske vojake oz. vojne ujetnike, pokopane na omenjenem pokopališču. Tu je pokopanih okrog 150 pripadnikov avstro-ogrske vojske različnih narodnosti, ki so umrli na južnem delu soškega bojišča, in vojni ujetniki. V času prve svetovne vojne je poveljstvo avstro-ogrske vojske na soško bojišče poleg številnih ruskih vojnih ujetnikov pripeljalo tudi zajete romunske vojake vojske Kraljevine Romunije. Po zadnjih podatkih naj bi bilo na sežanskem vojaškem pokopališču pokopanih 20 romunskih vojakov oz. ujetnikov.

Letos je številčna romunska delegacija prvič obiskala sežansko vojaško pokopališče in po mašni slovesnosti za rajne položila venec. Mašno slovesnost je vodil svečenik Romunske pravoslavne cerkve Pavel Goreanou, veleposlanik Anton Niculescu pa je položil venec k osrednjemu spomeniku. Poleg veleposlanika je bil na žalni slovesnosti prisoten tudi ekonomski konzul v Sloveniji Marius Cristian Cristee in Octavian Machidon. K spomeniku je venec položila tudi sežanska delegacija s sežanskim županom Davidom Škabarjem, častnim občanom in lastnikom Vojaškega muzeja Tabor Lokev Srečkom Rožetom in predsednikom Območnega združenja zveze borcev za vrednote NOB Sežana Bojanom Pahorjem.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR