Otvoritev in blagoslov razstave

Otvoritev in blagoslov razstave Stare jaslice v lokavski kapeli Marije Pomočnice

Na tretjo adventno nedeljo, 12. decembra 2021 je bila v gotski kapeli Marije Pomočnice otvoritev in blagoslov 2. razstave jaslic z naslovom Stare jaslice. Razstavo je pripravil Vojaški muzej Tabor Lokev, ki poleg bogate vojaške zbirke iz različnih obdobij hrani tudi bogato etnološko zbirko v katero so vključene tudi stare hišne jaslice od sredine 19. stoletja dalje. Na prvi razstavi jaslic leta 2019 je bilo razstavljenih 8 tipov jaslic, letos pa sta Irena in Srečko Rože razstavila 12 tipov jaslic iz različnih obdobij. Največ jaslic je iz časa med obema vojnama. Najstarejše so lesene, ročno rezljane in barvane jaslice iz Krope, ki so iz sredine 19. stoletja. Za njih so značilne moške jaslične figure s cilindri in klobuki, ki ponazarjajo Jude. Poleg jasličnih figur so ročno rezljani in v zlato barvani okraski za božično drevesce v obliki kegljev in angelčkov. Jaslice so bile last Antonije Skriba iz Krope. Nato so lesene kulisne jaslice iz druge polovice 19. stoletja, ki jih je v letošnjem letu podaril Silvan Vrčon iz Sv. Petra pri Dragonji. Sledijo porcelanaste jaslice, katere je od konca 19. stoletja dalje uporabljala bogata meščanska družina v Trstu. Te je prav tako v letošnjem letu podarila Desa Ban iz Prelož pri Lokvi. Iz cerkve sv. Jurija v Vatovljah so razstavljene stare ovčke iz mavca, od katerih sta dve reliefno vlite v kalup.

Razstavo je blagoslovil domači župnik Slavko Obed. Strasten pevec Mirko Povšnar iz lokavskega cerkvenega pevskega zbora pa je za zaključek zapel adventno pesem.

Razstavo jaslic v kapeli Marije Pomočnice, ki stoji tik ob lokavski župnijski cerkvi sv. Mihaela si lahko ogledate do svečnice, 2. februarja 2022 po urniku Vojaškega muzeja Tabor Lokev (najdete ga na spletni strani www.vojaskimuzejtabor.eu) ali po predhodnem dogovoru:
VMTL, Srečko Rože GSM: 041 516 586
župnik Slavko Obed GSM 031 323 881 

 Razstavo si je možno ogledati z upoštevanjem pogojev PCT (prebolel, cepljen, testiran) in ostalih predpisanih pogojev proti širjenju okužb s koronavirusom COVID 19. Vljudno vabljeni!

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR