Obnova in urejanje spomenikov

Obnova in urejanje spomenikov padlih v NOB in žrtev nacifašizma

NV začetku oktobra 2021 je Srečko Rože na pokopališču v Škrbini opravil še zadnja zaključna dela na grobnici, kjer je pokopanih 52 padlih borcev NOB in žrtev fašističnega terorja, in tako zaključil obnovitvena in restavratorska dela na sedemnajstih spomenikih na območju upravne enote Sežana. Po lanski ureditvi spominskega parka NOB v Lokvi in restavriranju spomenikov v njem je tudi v letošnjem letu nadaljeval z urejanji in restavriranji spomenikov padlih v NOB in žrtvam nacifašizma.

Najprej je v mesecu juniju uredil in restavriral zbledele napise padlih borcev na dutovskem spomeniku. Na prošnjo Bojana Pahorja, predsednika Območnega združenja borcev za vrednote NOB Sežana in Saše Likavec Svetelšek, hrpeljsko – kozinske županje je z deli nadaljeval v mesecu juliju, v osrednjem spominskem parku NOB Občine Hrpelje – Kozina. Nato je v gozdu pri vasi Dolanci očistil in uredil teren okrog spomenika, ki spominja na mesto kjer je 30. julija 1944 bilo proti fašistično zborovanje Primorcev za priključitev k novi Jugoslaviji. Spomenik je bil zapuščen s komaj vidnim napisom. Celotnega je očistil, restavriral napis na njem in ga premazal s sredstvom za zaščito kamna. Ob tem je očistil in restavriral obcestni smerokaz, ki nakazuje pot k spomeniku. V vasi Koboli je očistil in utrdil spomenik postavljen na mestu, kjer sta 23. februarja 1945 padla brata Kante Evgen in Milan ter restavriral napis na spomeniku. Nato je očistil in uredil spomenik z okolico, postavljen na mestu ustrelitve 12 talcev, ustreljenih 17. maja 1943, ki se nahaja ob mostu čez reko Rašo. V Šmarjah ga je pričakal zapuščen in zanemarjen spomenik padlim borcem iz Šmarij. Tu je moral najprej iz zemlje skopati vse poraščeno in posušeno grmičevje in rastlinje, na kar je vse temeljito očistil in uredil. Restavriral je zbledele napise padlih borcev, posejal travo, posadil novo cvetje ter spomenik premazal s sredstvom za zaščito kamna. Na sežanskem pokopališču je temeljito očistil grobnico padlim borcem 4. jugoslovanske armade, ki so padli v bojih za osvoboditev Trsta leta 1945 in skupni grob ustreljenima partizanskima obveščevalcema iz Maribora, ki sta službovala v nemški vojski v Sežani. Pri obeh je uredil njuno okolico in restavriral napise padlih na grobnici ter ju zaščitil s sredstvom za kamen. Spomenik na Planini v Sežani, kjer so Nemci februarja 1944 ustrelili pet Kraševcev, je bil prav tako zapuščen in potreben temeljite ureditve.

Poleg naštetih spomenikov je v vmesnem času opravil obnovitvena in restavratorska dela še na spomenikih NOB na Komenskem Krasu, na prošnjo Damjana Grmeka, predsednika občinskega združenja borcev za vrednote NOB Komen. Tako je očistil in restavriral spominske plošče v Hruševici na vaškem domu in skupni grob padlim na hrušiškem pokopališču. V Škrbini pa je uredil in restavriral spomenik NOB ob glavni cesti ter grobnico na pokopališču.

Spominska obeležja in spomeniki padlim borcem v NOB in žrtvam fašističnega terorja so bili po 2. svetovni vojni postavljeni v spomin na dogodke v času vojne in trpljenje ljudi med letoma 1941 in 1945. Postavljeni so bili v zahvalo padlim in opomin živim. Spomin na fašistično zatiranje in vojno trpljenje z leti vse bolj bledi. Generacije, ki so izkusile krutost vojne, so se od nas že v večini poslovile in zelo malo je še živih prič dogodkov iz časa vojne. Generacije rojene po 2. svetovni vojni moramo vsem, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda in dali svoja mlada življenja, izkazovat hvaležnost in čast. Na nas je, da ohranjamo in negujemo spomin na fašistično trpljenje in partizanski boj za svobodo slovenskega naroda z ohranjanjem in vzdrževanjem spominskih obeležij ter spomenikov padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja.

Območno združenje borcev za vrednote NOB Sežana je v nedeljo, 17. 10. 2021 organiziralo pohod Od spomenika do spomenika na področju Sežane z zaključkom z manjšim kulturnim programom pri obnovljenem spomeniku padlih borcev v Šmarjah. Pohodniki so skupaj s predsednikom Območnega združenja borcev za vrednote NOB Sežana, Bojanom Pahorjem položili cvetje in se poklonili vsem padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. Ob tem so se spomnili tudi na umrle vojake iz 1. svetovne vojne, ki so pokopani na sežanskem vojaškem pokopališču 1. svetovne vojne. Pohoda se je udeležil tudi Srečko Rože, ki je pohodnikom predstavil svoje delo pri obnovi spomenikov.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

7 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

7 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

5 EUR

Otroci, dijaki::

3 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

4 EUR