Razstava jaslic

Jaslice v župnijski cerkvi sv. Mihaela in 4. razstava jaslic v  kapeli Marije pomočnice

Pred 800 leti je sv. Frančišek Asiški v votlini nad vasjo Greccio (današnja osrednja Italija) po odobritvi papeža Honorija III. organiziral prvo znano upodobitev živih jaslic. V Republiki Sloveniji pa je jasličarstvo od 14. decembra 2021 vpisano v register nesnovne kulturne dediščine.

V lokavski župnijski cerkvi sv. Mihaela smo tudi letos postavili jaslice iz lipovega lesa, ki segajo v leto 1931. Izdelala sta jih domačina, rezbar Maks Ban (po domače »Tonkov«) in pleskar Andrej Fonda (po domače »Čiktov«). Figure, hlevček in vse dodatke uporabljamo pri postavitvi jaslic od leta 2020, potem ko jih je Srečko Rože restavriral in jim tako povrnil nekdanjo podobo. Stare župnijske lesene jaslice dopolnjujejo figure iz mavca, ki so bile izdelane okrog leta 1900. Umeščene so tudi miniature štirih lokavskih oz. preloških kapelic, ki so posvečene sv. Trojici, Lurški Materi Božji, sv. Juriju in sv. Notburgi.

Na desni strani jaslic pelje pot do izvira Vroče, ki se sicer nahaja nad vasjo Prelože pri Lokvi na nadmorski višini 711 metrov. Ko še ni bilo vodovoda in kraških »štirn« ter ko je bila suša je izvir služil kot pomemben vir preskrbe z vodo za preloška in lokavska gospodinjstva, saj ni nikoli presahnil.

Prav vse poti v jaslicah se stekajo do hlevčka s sv. Družino, kjer nas pričakuje novorojeno dete – Jezus, da ga sprejmemo v naša srca. Jaslice je tudi letos postavila družina Rože s pomočjo Nikolaja Tretjakova in Andreja Škibina.

V kapeli Marije Pomočnice v bližini župnijske cerkve pa je Vojaški muzej Tabor Lokev pripravil že četrto razstavo starih in novejših hišnih jaslic. Odprtje in blagoslov razstave je potekalo po sveti maši, v soboto, 23. decembra 2023. Razstavo je blagoslovil domači župnik Slavko Obed. Razstavljenih je 15 tipov jaslic iz različnih obdobij. Med njimi so na oltarni mizi z nišo postavljene novejše župnijske jaslice iz vulkanske smole. Najstarejše ročno izdelane jaslice na razstavi prihajajo iz Krope, ki datirajo v leto 1845.

Razstavo si boste lahko ogledali po urniku Vojaškega muzeja Tabor Lokev (najdete ga na spletni strani www.vojaskimuzejtabor.eu) ali po predhodnem dogovoru na tel. št.:  
- 041 516 586 (Srečko Rože, VMTL),  
- 031 323 881 (župnik Slavko Obed).

PRISRČNO VABLJENI!

 

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

8 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

8 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

6 EUR

Otroci, dijaki::

4 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

5 EUR