Blagoslov kapelice in kipa

Blagoslov kapelice in kipa sv. Roka v Dutovljah

Na god sv. Roka, 16. avgusta 2021, je dutovski župnik Gašper Lipušček v župnijski cerkvi sv. Jurija daroval sv. mašo v čast in priprošnjo sv. Roku za zdravje. Po maši je sledil blagoslov obnovljene kapelice z novim kipom sv. Roka. Kapelico je meseca maja obnovil Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev s pomočjo prijatelja Nikolaja Tretjakova. Po končanih delih je z ženo Ireno očistil in uredil njeno okolico. Iz Sicilije je priskrbel tudi novi kip. Sv. maše in blagoslova kapelice se je poleg družine Rože udeležilo veliko število domačinov, David Škabar, župan Občine Sežana, Neva Filipčič, predsednica KS Dutovlje, Aleksander Skapin, župnik in dekan kraške dekanije.

Kapelico so Dutovci zgradili že leta 1666 in jo posvetili sv. Roku, priprošnjiku zoper nalezljivih bolezni. Prvi val kuge, ki se je v 14. stoletju širil po Evropi in dosegel tudi naše kraje, se je v presledkih pojavljal še vse do 17. stoletja. Ob izbruhu kolere v sredini 19. stoletja so se Dutovci spet obrnili na sv. Roka. Kapelico so leta 1865 obnovili in se zatekli k svetniku, da jih ponovno obvaruje te nalezljive bolezni. O obnovi kapelice priča letnica na portalu kapelice.

V kapelici je do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja stal lesen kip, nato pa so na njegovo mesto postavili na platno upodobljenega sv. Roka. Platno je z leti zaradi vremenskih razmer v kapelici razpadalo. Sama kapelica pa je bila tudi v slabem in zanemarjenem stanju. Sedaj, ko se ponovno soočamo z novo nalezljivo boleznijo Covidom – 19, sta se KS Dutovlje in Župnija Dutovlje odločili, da se kapelico obnovi, uredi njeno okolico in da se v kapelico postavi nov kip sv. Roka. Sliko sv. Roka je Srečko Rože restavriral, župnik Gašper Lipušček pa jo je obesil na steno pisarne dutovskega župnišča.

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO.

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

7 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

7 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

5 EUR

Otroci, dijaki::

3 EUR

Študentje s študentsko izkaznico::

4 EUR