Napovednik
dogodkov

Razstava v objemu strupenih hlapov

»Plin! Plin! Ta beseda je odmevala pri vseh. Prepozno se sliši zvonec alarma, prepozno se je nadela plinska maska. Bljuvanje, boleči krči v trebuhu, neznosen pekoč občutek v grlu, nosu: opoteka se, beži se majajoč in opotekajoč s tem strašnim strupom v telesu, s tem tujkom, ki se je ugnezdil in hoče ubiti, vzeti postopoma življenje telesu z zadušljivim kašljem in bolečimi krči.«

S temi besedami je častnik avstro-ogrske skupne vojske Kornel Abel oktobra 1916 opisal plinski napad pri Vallone di Doberdo. V njih se zrcali groza, srh in neizmerno trpljenje vojakov zaradi novega modernega, najmanj človeškega orožja prve svetovne vojne. Moderna kemična vojna, ki se je začela 22. aprila 1915 pri Ypresu, je potekala tudi na soški fronti. Letos je 24. oktobra minilo 100 let od začetka zadnje, to je 12. soške bitke, ki se je začela s plinskim obstreljevanjem.

V sodelovanju Goriškega muzeja in Vojaškega muzeja Tabor Lokev nastaja razstava z naslovom » V objemu strupenih hlapov,« ki poudarja plinsko bojevanje na soški fronti. Osrednji del razstave je predstavitev omenjenega plinskega napada v 12. soški bitki. Ob razstavi bo izšel tudi istoimenski katalog.

Otvoritev bo 7. novembra 2017 ob 17.30 v Kosovelovem domu Sežana. Razstava bo na ogled do konca meseca novembra.

Vljudno vabljeni!

Januar, februar:

sobota in nedelja: 10.00 – 12.00 in 14.00 – 17.00

Ostali meseci:

sreda, četrtek, petek, sobota in nedelja: 9.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO.

Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Odrasli:

6 EUR

Skupine odraslih do 20 oseb:

6 EUR

Skupine odraslih nad 20 oseb:

4 EUR

Otroci, dijaki in študentje s študentsko izkaznico:

3 EUR